| Tytuł: | Implant zęba |
| Autor: | karol 4.3.2011, 11:50 |
| J mam implant zęba od 10 lat, więc o cenach nic Ci nie powiem. Jeżeli chodzi o badania to najlepiej jest pójść do kliniki dentystycznej i porozmawiać z protetykiem. Polecam pójść na konsultację do kilku miejsc i wybrać to, gdzie podejdą najbardziej profesjonalnie czyli wszystko dokładnie wytłumaczą, wyjaśnią, nic na siłę i natychmiast. Zabieg jest wykonywany ze skalpelem w roli głównej, jednak w znieczuleniu miejscowym, więc nie powinieneś nic czuć. Sprawa jest inna po zabiegu, czyli jak minie znieczulenie. Wtedy są leki przeciwbólowe, które powinien polecić Ci lekarz wykonujący zabieg. Co do liczby zabiegów to też jest różnie, więc niewiele Ci mogę pomóc. Najlepiej udać się do specjalisty i wszystko wyjaśnić, dopytać o wszystkie szczegóły, kazać sobie powiedzieć jak i kiedy nastąpią poszczególne etapy, jak to długo będzie trwało. | |
| Autor: | agata 7.3.2011, 09:14 |
| Ja sobie zrobiłam w prywatnym gabinecie, prowadzonym przez chirurga szczękowego, który postanowił rozszerzyć działalność o implantologię. Zabieg wszczepienia "korzenia", czyli tego tytanowego sztyftu, kosztował mnie 3,5 tys. (Warszawa). Na to zostało mi nakręcone coś, co nazywa się śrubą gojącą. Zabieg jest w znieczuleniu miejscowym, wiadomo, że to żadna frajda, ale nie boli. Po zabiegu trochę mnie ćmiło, może z pół dnia-dzień. Wytrzymałabym może i bez leku, ale poradzili mi, żeby nie czekać na ból, tylko brać lek i wzięłam Pyralginę. Istotne jest czy pacjent pali papierosy. Palącym dziąsła się znacznie gorzej zrastają. W tej dwuetapowej metodzie (bo są i jednoetapowe, gdzie się od razu obciąża ząb) koronę, czyli taki sztuczny ząb, nakłada się na ten sztyft po 3 miesiącach w dolnej szczęce, a po 6 w górnej, i kosztuje to dodatkowo, od półtora do chyba 3 tysięcy. | |
| Autor: | dorota 7.3.2011, 13:34 |
| Implant kosztuje w granicach 4 tysięcy i niestety może się nie przyjąć - tutaj jest ryzyko. | |
| Autor: | kinga 8.3.2011, 08:34 |
| kurcze ja będę musiała wstawić sobie 2 bo mi nie wyrosła :/ ale ten koszt trochę mnie przeraża... | |
| Autor: | jola 8.3.2011, 11:33 |
| no to troszkę kasy Ci pójdzie ale warto ją wydać bo efekt jest niewidoczny do wychwycenia | |
Krzywe zęby
Krzywe zęby nie wyglądają zbyt estetycznie i mogą być przyczyną kompleksów i niskiej samooceny. Bardzo często są one wynikiem szybkiego rośnięcia zębów. Niekiedy rosnące zęby są zbyt duże i nie mogąc znaleźć miejsca wykrzywiają się.
Laserowe wybielanie zębów należy do najbardziej efektywnych metod wybielania. Choć jest dosyć kosztowne (ceny zaczynają się od 1.000 zł), to na pewno skuteczne i na trwałe może zapobiec nawracaniu przebarwień. Zabieg odbywa się w gabinecie dentystycznym i trwa do ok. godziny.
Zgorzel zęba
Miazga zęba, która jest zainfekowana najczęściej obumiera. Warto dodać, iż bakterie zazwyczaj, uderzają w zęby które są już zaplombowane. Zgorzel zęba powoduje często nieprzyjemny zapach z buzi, który jest wynikiem popsutego zęba czy korzenia. Najczęściej zgorzel zęba pojawia się przez złą higienę, do jakiej zalicza się np. niemycie zębów czy też języka oraz ogólny brak higieny jamy ustnej.